Kasım Pusulası - Fikirleo

Kasım Pusulası

Merhaba değerli okurlarımız,

Bu haftanın yazısı kasım pusulası. Sizlere birbirinden güzel tavsiyelerde bulunacağız. Haydi başlayalım!




1 FİLM:


Vizyon Yılı: 2000

Türü: Gerilim/Gizem  

Christopher Nolan’ın yönetmenliği yaptığı Memento filmi, Nolan’ın abisinin yazdığı bir öyküden uyarlanmıştır. Memento’yu türlerinden ayıran özellikler ise, kara film geleneğini yaşatması ve kurgunun zaman akışının tersine işlenmesidir.

Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano gibi isimlerin başrolde olduğu bu filmde, Leonard adlı ana karakteri Guy Pearce canlandırmaktadır. Leonard kısa süreli hafıza problemi yaşayan bir adamdır, yani yaşadığı anları ve tanıştığı kişileri yirmi dakika gibi kısa bir süre sonra unutmaktadır.

Filmin konusu kısaca şöyle: Leonard’ın karısı öldürülmüştür ve bu kötü olaydan sonra Leonard hafıza problemi yaşamaya başlamıştır. Bu hafıza problemine rağmen; not tutmak, fotoğraf çekmek ve vücuduna dövmeler yaptırmak gibi farklı yollar kullanarak karısının katilini bulmaya çalışmaktadır. 

Film iki saat boyunca izleyicinin dikkatini ve ilgisini canlı tutmayı başarıyor çünkü film farklı zaman dilimlerini iç içe gösteriyor. Psikolojik gerilim, gizem izlemeyi seviyorsanız, aynı zamanda da kısa süreli hafıza problemi hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız bu filmi kesinlikle tavsiye ediyoruz.


1 DİZİ:




Yayın Tarihi: 9 Ekim 2020

Türü: Korku/Gizem

Ödüllü yazar ve yönetmen Mike Flanagan, önce ürkütücü hayaletlerle ilgimizi çekip sonra bize kalbimizi parçalayacak hikayeler anlatmayı seviyor. 2018 yapımı The Haunting:Tepedeki Ev’in (The Haunting of Hill House) bir aile trajedisini işleyen korku hikayesinin başarısından sonra gözler 9 Ekim’de yayımlanan ve ilk dizinin hayranları tarafından uzun zamandır beklenen, Flanagan’ın The Haunting antolojisinin ikinci kısmı olan The Haunting : Bly Malikanesi’ne (The Haunting of Bly Manor) çevrildi.


Geçen sezona göre daha az bölümle karşımıza çıksa da, aynı etkiyi vermeyi başaran bir sezonla karşı karşıyayız. Oyuncu kadrosunda Hill House’dan aşina olduğumuz Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohenn ve Henry Thomas ile beraber Amelia Eve, T’Nia Miller, Rahul Kohli ve Tahiran Sheriff yer alıyor. Ayrıca yetenekli çocuk oyuncular Amelia Bea Smith ve Benjamin Evan Ainswroth’un parladığı hikayeyi yer yer Carlo Gugino’nun sesinden dinliyoruz. 

Henry James'in 1898 yılında yayımladığı Yürek Burgusu adlı romanından ilham alan bu sezonda İngiltere'nin kırsallarına, Bly Manor'a gidiyoruz. Dizi, etrafına neşe saçan Amerikalı bir mürebbiye olan Dany'nin (Victoria Pedretti) yakın bir zamanda yetim kalmış olan  Flora (Amelia Bea Smith) ve Miles'a (Benjamin Evan Ainswroth) mürebbiyelik yapmasını kabul etmesiyle başlıyor. Kendi travmasından kaçan Dany'i bu evde çocukların tuhaf davranışları ve geçmişin hayaletleri beklemektedir.

O ilk andan sizi saran huzursuzluk, endişe ve merak bölümlerin ilerlemesiyle artıyor ve dizi oldukça duygusal bir sonla taçlanıyor. Sevginin ve sahipleniciliğin karanlık bir tarafını gösteren bu yapım, fantastik olduğu kadar son derece insani olan korku ögeleriyle izleyiciyi diken üstünde tutmayı başarıyor. Anlatılan bir hayalet hikayesi mi, yoksa bir aşk hikayesi mi buna karar vermek size kalmış.


1 ALBÜM:


Çıkış Tarihi: 11 Temmuz 2019

Türü: Indie Rock

Criminal Minds, Grey’s Anatomy, Reign ve The Carrie Diaries gibi birçok farklı dizinin ve programın bölüm soundtrackında yer aldığından dolayı parçalarını daha önceden duymuş olabileceğiniz Sleeping At Last, gerçekten de hem sözleriyle hem de müziğiyle insanın kalbini saran şarkılara sahip. 1999 yılından beri aktif olan ve Ryan O’Neal’ın yönettiği bu proje, alışık olduğumuz diğer müzik gruplarından farklı bir sese ve işleyişe sahip. 2013 yılından beri süregelen Atlas projesinin ilk parçası olan Atlas I, 30 parçadan oluşan ve ilhamını evrenin doğuşundan alan bir yapımdı, Atlas II ise ilhamını insandan alıyor diyebiliriz. Atlas II 25 şarkıdan oluştuğu için biz bu yazımızda sadece bir alt albüm olarak değerlendirebileceğimiz Atlas : Enneagram’a değineceğiz. (Bu albümdeki şarkılar Atlas II’de de yer alıyor.)

Şarkıların her biri bir enneagram tipinden ilham alıyor ve hem sözleriyle hem de müziğiyle o enneagram tipinin özelliklerini, sorunlarını, güçlü ve zayıf yanlarını, bir anlamda yaşamını yansıtmaya çalışıyor. Enneagram, insanı anlamak amacıyla asırlardır araştırılan ve oldukça derin bir konu, bu şarkılar da  bir anlamda insanın kendisini ifade etme çabasının bir parçası olarak görülebilir o yüzden.



Kasım pusulasında bu önerilerde bulunduk. Umuyoruz beğenirsiniz, yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın lütfen. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...






Yorum Gönder

0 Yorumlar