Kadını Okumak : Kadınların Toplumdaki Mücadelesini Anlatan 10 Eser - Fikirleo

Kadını Okumak : Kadınların Toplumdaki Mücadelesini Anlatan 10 Eser

 


Merhaba değerli okurlarımız, 


Bu hafta kadınları, toplumda yer edinmek için verdikleri mücadeleyi, karşılaştıkları zorlukları ve bu zorluklarla nasıl baş ettiklerini konu alan birkaç kitaptan bahsedeceğiz.

Bu listede Varoluşçu Feminizm’in öncüsü Simone de Beauvoir’ın feminist felsefenin temelini oluşturan eserinden, ünlü ressam Frida Kahlo’nun hayat mücadelesine kadar birçok kitap göreceksiniz.




1. Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi - Mary Wollstonecraft (1792)

            Türü : Araştırma - İnceleme   

Sayfa Sayısı : 288


Felsefe ve edebiyatın erkeklerin çoğunluğunda olduğu 18. yüzyılda, zamanının çok ötesindeki düşünceleri ve eserleriyle gününü ve günümüzü etkileyen felsefecilerinden Mary Wollstonecraft ile listemize başlıyoruz. Frankenstein romanı ile bilim kurgu edebiyatının öncüsü olarak görülen Mary Shelly’nin annesi olan Wollstonecraft, feminizm ve kadın hakları alanında okuma yapmak isteyen herkesin başlaması gereken isimlerden.



2. Nora: Bir Bebek Evi - Henrik Ibsen (1879)

Türü : Tiyatro   

Sayfa Sayısı : 144


Oyununu en iyi açıklayacak sözler belki de direk kitabın önsözü olarak konularn çevirmenlerin notlarından geliyor : “Bir Bebek Evi, yazıldığı ilk günden itibaren hem feminist hem de sosyalist çevrede tartışma yaratmış bir oyun metnidir. Bir oyun karakteri olarak Nora da, kadın özgürleşme hareketinin simgesi olmuştur. Bu oyunun evrensel olarak nitelendirilmesinin en önemli sebebi, kuşkusuz erkek egemen sistemin sorgulanmasının, eleştirilmesinin yanı sıra ‘namus,onur, şeref’ meselesini tartışmasıdır.”




3. Kendine Ait Bir Oda - Virgiana Woolf (1929)


Türü : Deneme-İnceleme     

Sayfa Sayısı : 128


Kadın hakları üzerine yazılan kitaplar konuşulduğunda akla gelen ilk isim ve ilk eserlerden biri olan Kendine Ait Bir Oda, Woolf’un 1928 yılında kadınlara eğitim vermeye henüz başlamış olan Cambridge Üniversite’sindeki kız öğrencilere yaptığı bir konuşma üzerine şekillenmiş ve kaleme alınmıştır ve İngiltere’de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde edişinden bir yıl sonra yayımlanmıştır. Kitabın adı ise yazarın bu alıntısından gelmektedir : “Bir kadın eğer kurmaca yazacaksa, parası ve kendine ait bir odası olmalıdır.”




4. İkinci Cinsiyet - Simone de Beauvoir (1949)


Türü : Deneme    

Sayfa Sayısı : 730


Varoluşçu Feminizm akımının öncüsü Simone de Beauvoir’ın bu kitabı Feminist felsefenin temel eserlerinden birisi olarak kabul edilir. Beauvoir bu kitabında kültüre dair izlenimlerini, çözümlemelerini, kadınların hayatta karşılaşabileceklerini anlatmıştır.




5. Sırça Fanus - Sylvia Plath (1963)


Türü : Roman

Sayfa Sayısı : 384


Kanadalı şair, yazar, eleştirmen, denemeci, feminist ve çevre aktivisti Margaret Atwood’un bu ünlü eserinde, distopya türüne ait birçok eserde olduğu gibi, günümüzün gerçeğinden bahsedildiği çıkarımı yapılmaktadır. Kitabın günümüzde bu kadar tarışılması ve işlenmesi ise, yazarın, fütüristik kurgu kullanarak kadının erkek egemen toplumdaki yerini çarpıcı bir şekilde anlatışının başarısı olarak karşımıza çıkıyor.




6. Damızlık Kızın Öyküsü - Margaret Atwood (1985)


Türü : Roman

Sayfa Sayısı : 384


Kanadalı şair, yazar, eleştirmen, denemeci, feminist ve çevre aktivisti Margaret Atwood’un bu ünlü eserinde, distopya türüne ait birçok eserde olduğu gibi, günümüzün gerçeğinden bahsedildiği çıkarımı yapılmaktadır. Kitabın günümüzde bu kadar tarışılması ve işlenmesi ise, yazarın, fütüristik kurgu kullanarak kadının erkek egemen toplumdaki yerini çarpıcı bir şekilde anlatışının başarısı olarak karşımıza çıkıyor.



7. Aşk ve Acı - Rauda Jamis (1986) 


Türü : Biyografi

Sayfa Sayısı : 320


Rauda Jamis, bu romanında Frida Kahlo’nun hem kişisel hayat öyküsünden, yaşadığı trajedik olaylardan bahsediyor hem de onun yaşadığı dönemi nasıl etkilediğinden bahsediyor.




8. Kadının Adı Yok - Duygu Asena (1987)

Türü : Roman

Sayfa Sayısı : 182


Duygu Asena ‘Kadının Adı Yok’ adlı kitabında bir kadının ağzından tüm kadınların yaşayabileceklerini, mücadelelerini anlatıyor. Bu kadının hayattaki aşklar, acı deneyimler, sahtekarlıklar ve hırsla nasıl baş ettiğini, deneyimlerini aktarıyor.



9. Asılacak Kadın - Pınar Kür (2004) 


Türü : Roman

Sayfa Sayısı : 152


Asılacak Kadın romanında hasta ruhlu ve cinsel sapkınlıkları olan Hüsrev Ebruzade ile evlendirilen Melek adlı kahramanın yaşadığı zorluklar ve ilişkilerindeki birtakım problemler anlatılıyor.



10. Kurtlarla Koşan Kadınlar - Clarissa Pinkola Estes (2013)


Türü : Araştırma-İnceleme, Mitoloji

Sayfa Sayısı : 544


Clarissa Pinkola Estés tarafından yaklaşık yirmi beş sene içerisinde yazılan bu roman, on sekiz dile çevrilmiştir. Kitap; ön söz, giriş, on altı bölüm, son söz, ek, kaynakça, teşekkür ve dizinden oluşmaktadır. Kitapta birçok öyküye ve mite yer verilmiştir. Kitap genel olarak kadınların içsel yaşamlarına ışık tutan bir kaynak gibidir.


Okuduğunuz için teşekkür ederiz, iyi okumalar!


SİMANUR ATEŞ


Kaynakça:
Vikipedi
1000 Kitap
Kitap Yurdu













Yorum Gönder

0 Yorumlar