Çoğu kişi detoksun sadece zayıflamak ya da vücuttaki
zararlı maddelerden kurtulmak için yapıldığını zanneder. Oysaki birçok kişinin
bildiği ve hayatında zaman zaman uygulamaya çalıştığı başka bir detoks çeşidi
olarak dijital detoks karşımıza çıkmaktadır. Bu yazıda dijital detoksun ne
olduğundan ve nasıl yapılabileceğinden bahsedeceğiz.
Dijital Detoks Nedir?
Sosyal medya detoksu, zayıflamak için yapılan detokstan farklı olsa da yapılma amacı ve şekli itibariyle benzerlik gösterir. Bu detoks; uygulamaların ve dijital aletlerin bedene, zihne ve psikolojiye verdiği zararlardan ve olumsuz etkilerden bir süre kurtulmak ve arınmak için yapılır. Bir tür mahrumiyet olduğu da söylenebilir. Bu detoks geçici süreyle ve sıkı bir programla bir yaşam şekli haline de gelebilir. Bir süre dijital hayattan uzak kalmak, hobilere, sosyal aktivitelere daha fazla zaman ayırmak bu programı bir yaşam şekli haline dönüştürebilir. Dijital hayattan bir ay ya da iki ay gibi bir süre uzak kalan insanlar geri döndüklerinde kendilerini eskisi kadar bağımlı hissetmediklerini dile getiriyorlar.Dijital Detoksun Faydaları Nelerdir?
Bu detoksun faydalarını anlamak için dijital dünyanın ve uygulamaların bize verdiği zararları göz önünde bulundurmak daha doğrudur. Dijital dünyanın en büyük zararlarından biri üzerimizde oluşturduğu psikolojik etkilerdir; beğenilme ve onaylanma ihtiyacını ortaya çıkarması gibi. Beğenilmenin verdiği zevk beyindeki dopamin salgısını artırır ve bu dopamin salgısı bir tür bağımlılığa sebep olur. Bunun yanında; kolay dikkat dağılması, aklın sürekli başkalarında ve onların hayatında olması gibi birçok mental etkisi de vardır. Bu detoks sayesinde bu olumsuz etkilerden bir süre de olsa kurtulunabilir.Peki Bu Detoks Nasıl Yapılır?
1) Uygulamalardan çıkış yapın. Eğer uygulamaları tamamen silme cesareti gösteremiyorsanız uygulamalardan çıkış yapabilirsiniz. Telefonunuza kuracağınız alarmlarla günün farklı ve küçük zamanlarında giriş yapıp ardından tekrar çıkış yapabilirsiniz. Böylece günlük kullanım sürenizi azaltmış olacaksınız. Böylece hobilerinize, sosyal ilişkilerinize, derslerinize ya da işinize daha fazla zaman ayırabileceksiniz.2) Uygulamaları silin. Eğer uygulamaları silme cesareti gösterebiliyorsanız bu çok büyük bir özgürlük ve rahatlama olacaktır.
3) Bir amaç belirleyin. Spora başlamak, 5 tane kitap okumak gibi somut ve küçük hedefler belirlemek sizi motive edecektir.
ZEYNEP ACAYİR
0 Yorumlar