Tourette Sendromu - Fikirleo

Tourette Sendromu

 


  Bir yaşantı biçimi olarak anda kalmak veya Horatius’un deyişiyle “carpe diem” ya da psikoloji nomenklatürüyle “mindfulness”, şimdiki zaman hakkındaki duyumu algılamamızın gerekliliğini savunulduğu görüşlerin bütünüdür. Bazı anlar vardır ki, an duyumsanamaz olur ve zaman-mekan bağlamından uzaklaşır, bağımsız bir bölgede takılı kalırız ve anda kalış işlevini yitirir hale gelir. Bu anlardan biri de takıntılarımızla ve tiklerimizle boğuştuğumuz zamanlardır. Bu yazımızda da takıntı ve tiklerin yoğun yaşandığı bir sendrom olan Tourette Sendromu’ndan bahsedeceğiz.

Tourette Sendromu Nedir?

  Tourette Sendromu, nörolojinin babası olarak kabul görülen ve psikanalizin kurucusu Sigmund Freud’un da hocalığını yapmış olan Jean Martin Charcot’un öğrencilerinden Fransız nörolog Georges Gilles de la Tourette tarafından 1885 yılında keşfedildi. Tourette Sendrom’u genellikle çocukluk çağından itibaren 5-10 yaş arası çocuklarda nörobiyolojik/nörokimyasal semptomlar ile kendini gösteriyor ve teşhisi için henüz özel bir test bulunmamakla birlikte rahatsızlık gözlemlere dayanarak tespit ediliyor. 



Tourette Sendromu Belirtileri

Hastalığın görülme sıklığı 10000’de 4-5’tir. Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat daha sık gözlemleniyor. Sendromun en belirgin özellikleri ise şunlardır:

·       Tikler ve ani, hızlı hareketler sergilemek

·       Gerginlikle beraber aşırı enerji hali

·       Garip hareketlerde bulunmak

·       Fikirlerin aşırı ölçüde üretilmesi

·       Enteresan oyunlara ve maskaralıklara meyletme

·       Muzip bir mizah anlayışı

·       Gelişmiş reflekslere sahip olma

·       Yapmacıklık, yüz ekşitme

·       Gürültü çıkarma eğilimi

·       Küfre meyletme (koprolali)

·       Zamansız taklitlerde bulunma


Tourette Sendromu’nun Ortaya Çıkışı

  Tourette Sendromu, beynin bazal gangliyon kısmında yer alan anormalliklerden (dopamin eksikliği) kaynaklandığı düşünülen kalıtsal nörokimyasal bir rahatsızlıktır. Tekrarlayan davranışların ve aşırılıkların barındığını fark eden Tourette, hastalığı tarif ederken organik temelli bir ele geçirilme olarak nitelendiriyor. Başlangıçta teşhis etmesi oldukça zor olan bu sendrom, o dönemin toplum yapısında bir sivrilmeye neden olmadığından bu hastalığa sahip bireylerin tahammül edilebilir seviyede olduğu savı desteklenmiştir. Hatta çağrışım ve yaratıcılığı hızlandıran yanından ötürü olumlu bile karşılanmıştır. Hastalığın bireyi ele geçirmesi ve kişinin ona rahat bir kişilik yapısı ile ayak uydurması “şey” ile “ben” arasındaki savaştan dolayı gerçek bir kimliğe sahip olmasını engellemiştir. Böylece sendrom kendini belli etmeye başlamıştır. Tourette Sendromu’nun en önemli özelliklerinden biri de hastalığın yaygın olmasına karşın fark edilmesinin zor olması, bir kez fark edildiğinde de kolayca ve sürekli fark edilmesidir. 


Tourette Sendromu’na Sahip Ünlüler

      

     Wolfgang Amadeus Mozart: 35 yıllık yaşamına 626 ölümsüz eser bırakmış olan ünlü klasik müzik dâhisi Mozart için arkadaşı James McConnel “Mozart, yazdığı notaların önce yoğun bir karmaşa içinde sürmesine izin verip sonra da her şeyi kontrol altına alıyordu” diyor. 



·       David Beckham: Modern futbolun ikonlarından ve duran topların ustası olan Beckham, obsesif kompulsif bozukluk ile beraber Tourette Sendromu’ndan da muzdarip bir yaşantı sürüyor.



·       Billie Eilish: Sanatçı hastalığı da denen sinesteziye sahip olarak doğan Eilish, Z kuşağında doğmuş bir birey olsa da tavırları, hareketleri ve yaşam stiliyle oldukça farklı bir mizaca sahip ve Tourette Sendromu’ndan muzdarip ünlülerden birisi.


Tourette Sendromu Hakkında Daha Fazlası

·       Obsesif kompulsif bozukluk, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu ve parkinson gibi hastalıklara sahip olmak Tourette Sendromu’na yakalanma olasılığını arttırıyor.

·       Tourette Sendromu genellikle 5-8 yaşları arasında başlar ve onlu yaşların sonu veya yirmili yaşların başında etkisini yitirir.

·       Tourette Sendromu’na sahip bireyler L-Dopa veya Haloperidol etken maddeli ilaçlar ile tedavi görür.

·       Orta Çağ’da Tourette Sendromu’na sahip olmak Katolik Kilisesi tarafınca cadı olarak nitelendirilmeye neden oluyordu.


BURAK CAN BAYER


Kaynakça:

https://www.bezelyedergi.net/post/tourette-sendromu-ve-tikler
https://www.ergoterapiadanismanlik.com/tourette-sendromu/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tourette_sendromu




















Yorum Gönder

0 Yorumlar